
ajalugu
Talu ajalugu algab aastast 1938, mil Müüriku mõisa maadest 38 hektari suurune põllumaatükk eraldati, mille vastne peremees Enn Lepik oma isa Kaarel Lepiku auks Kaarli taluks nimetas. Sellest sai üks eesrindlik elatistalu, kus ajastule omaselt tegeleti nii vilja-, köögivilja- kui loomakasvatusega.
Talu võeti perelt koos riigikorra muutumisega. Ligi 50 aastat hiljem, 1990.aastal alustas Mart Lepik koos ema ja vennaga isatalu taastamist. Otsinguaastatel katsetati Kaarli talu põldudel rukki-, nisu-, odra-, kaera-, spelta-, lina-, kanepi-, tatra-, tudra-, herne-, soja- , aga ka kartuli-, suhkrupeedi- ja koguni õlikõrvitsakasvatust. Pidama jäädi teravilja- ja õlitaimede juures. Uuendusmeelse ettevõtjana rajas peremees taluveski ning hakkas teravilja toiduks jahvatama. Kaarli talust sai üks esimesi täisterajahu ja -helbe tootjaid taasiseseisvunud Eestis. Mõne aasta pärast alustati külmpressõli valmistamist.
tänapäev
2009. aastal, kui talupidamisega liitus noorem põlvkond, läksime üle mahekasvatusele.
Praegu kasvab ligi 60 hektaril maherukis Sangaste, ja mahekaer, mis kõik saab oma veskis täisterajahudeks, –helvesteks ning kruupideks. Lisaks töötleme teiste talunike kasvatatud speltat, otra, nisu, tatart ja hernest ning pakume leivaküpsetajatele vajalikke seemneid ja rukkilinnasejahu.
Õlipressi abil valmistame lina- ja kanepiseemnetest külmpressõli, mis on populaarsed tervislikku toitu hindavate inimeste seas.
Lööme alati hea meelega kaasa kohaliku toiduga seotud ettevõtmistes. Osaleme talutoidupäevadel ja teistel maalähedastel “kiiksuga” üritustel kõikjal Eestis. Aastaringselt pakume võimalust huvilistel meie tegemistega talus kohapeal tutvust teha ja leivaõpitubades osaleda.
Tunneme rõõmu loodusega käsikäes tegutsemisest, esivanemate alustatu jätkamisest, toredatest inimestest enda ümber ja kõigest sellest, mida maaelu meile pakub.